Deprecated: Funkcja Elementor\DB::is_built_with_elementor jest przestarzała od wersji 3.2.0! Zamiast jej proszę użyć Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor(). in /home/kredaorg/public_html/wp-includes/functions.php on line 5379
Woda z kranu a solidne uzdatnianie wody - www.kreda.org.pl
uzdatnianie wody

Woda z kranu a solidne uzdatnianie wody

Większość ludzi jest zdania, że woda pochodząca prosto z kranu nie nadaje się do normalnego picia, bez zastosowania odpowiedniego filtrowania, czy jej zmiękczania, chociażby podczas zagrzanie jej w czajniku.

Solidne uzdatnianie wody dobre dla zdrowia

uzdatnianie wodyWarto więc jednak zagłębić się nieco w ten temat i sprawdzić, czy taka woda jest naprawdę znacznie różniąca się od tego, co oferują producenci wody butelkowanej. Po pierwsze, wraz z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2007 roku, woda pitna przeznaczona dla codziennego użytku musi przechodzić wszelkie testy bakteriologiczne, fizykochemiczne itd. Dzięki temu możemy mieć pewność, że jest ona pozbawiona takich właściwości, które mogłyby poważnie zagrozić naszemu życiu. W jaki sposób to wszystko przebiega? Samo filtrowanie wody odbywa się przy pomocy użycia sporej ilości chloru, który odpowiednio pozbawia wody wszelkich bakterii. Z drugiej strony, to on także sprawia, że woda pitna ma nieprzyjemny smak czy zapach. Takie solidne uzdatnianie wody jednak nie jest żadnym zagrożeniem dla naszego zdrowia, ponieważ użyta ilość chloru jest nieszkodliwa, nawet przy piciu większych ilości wody każdego dnia. Jak to jest z osadzaniem się kamienia i czy nasze nerki nie zostaną przez to zagrożone? Sam kamień powstaje z tego powodu, że serwowana woda z kranu jest zazwyczaj twarda, lub średnio-twarda, przez co zawiera spore ilości wapnia i magnezu. Sporo jednak można przeczytać artykułów o tym, że takie składniki nie stanowią podstaw do tworzenia się kamieni nerkowych, a jedynie źle mogą oddziaływać na nasz sprzęt domowy.

wodaAby się pozbyć takich problemów, można zastosować chociażby filtry do wody. Najczęściej stosowana jest w takim przypadku odwrócona osmoza, która także wykorzystywana jest w przypadku produkowania tańszych wody butelkowanej. Tak, ona także pochodzi z takiego samego źródła jak kranówka, jednak wykonywane jest filtrowanie wody przy pomocy wspomnianej metody, a także na powrót przywraca się składniki odżywcze dzięki zastosowaniu mineralizatora. Warto jednak pamiętać, że człowiek potrzebuje takich dodatkowych właściwości, więc picie zupełnie oczyszczonej wody jest o wiele bardziej zagrażające organizmowi, niż picie wody twardej. Nadmiar żelaza w wodzie pitnej jednak nie jest wcale pozytywny, a nawet wpływa na nią dosyć negatywnie. Przede wszystkim sama woda traci swój naturalny kolor i wypływa z kranu w rudej barwie z dodatkowym nieprzyjemnym zapachem i smakiem.

Nadwyżki zbędnych substancji możemy pozbyć się stosując odżelazianie wody, które najczęściej przeznaczone jest do uzdatniania wody pobieranej z gruntu. Woda z kranu więc może być całkiem odżywcza, szczególnie w większych miastach i miejscowościach.