Rodzaje patelni kuchennych

Smażone kotlety, warzywa z patelni, jajka sadzone, czy słodkie naleśniki – to wszystko można przyrządzić na patelni kuchennej. Smażyć można na oleju, maśle, czy margarynie, a nawet bez dodatku tłuszczu. Na niektórych patelniach można przygotować smaczny gulasz, czy wstępnie podpiec mięso, które potem trafi na patelni do piekarnika.

Patelnie ze stali

patelnie kinghoffJak wybrać dobrą patelnię do kuchni, tak by gotowanie stało się czystą przyjemnością? Patelnie można podzielić ze względu na ich przeznaczenie. Patelnie grillowe mają prążkowaną powłokę, imitującą kratkę grilla. W domach nie można rozpalić sobie grila i upiec kiełbaskę, ale jednak smażenie wędlin na specjalnej patelni sprawi, że będą miały one charakterystyczne ciemniejsze paski, tłuszcz się wytopi, a całość będzie smaczna. Takie patelnie mają często formę kwadratu, dzięki czemu łatwo jest na nich umieścić kilka parówek, czy szaszłyków. Patelnie do naleśników są płaskie, mają bardzo niski brzeg. Są też dosyć lekkie, co ułatwia przygotowanie słodkich smakołyków. Patelnie naleśnikowe są okrągłe, mają wielkość nieco mniejszą od standardowego talerza. Wystarczy rozlać ciasto na patelni i je rozprowadzić po całej powierzchni. Takie patelnie sprawdzą się do podrzucania naleśników.

patelnie kinghoffPatelnie do jajek i placków mają okrągłą formę, ale w środku znajdują się wgłębienia w kształcie koła, serduszek, czy innych. W ten sposób ma się pewność, że jajka czy placki nie posklejają się ze sobą i będą miały idealny kształt. Są także patelnie do dań azjatyckich tzw. woki. Są bardzo głębokie i wysokie, mają formę połówki niewielkiej ,,piłki”. Sprawdzą się też przy duszeniu i smażeniu dużej ilości warzyw i mięsa. Patelnie można podzielić też ze względu na użyty materiał do ich wytworzenia. Polecane patelnie Kinghoff są robione ze stali. Są odporne na działanie niskich i wysokich temperatur, jak również na zarysowania. Popularne są garnki z powłoką z teflonu, bo jedzenie do nich nie przywiera. Patelnie grillowe często są żeliwne lub mają powłokę marmurową. Są też patelnie szklane, granitowe, emaliowane,a nawet miedziane i ceramiczne. Wybór patelni jest tak szeroki, że z pewnością zawsze można znaleźć coś odpowiedniego.

Warto mieć w domu uniwersalną patelnię z metalu lub teflonu, jednak jeśli ktoś często przyrządza jajka, czy dania orientalne to powinien zakupić również specjalną, dedykowaną patelnię, która ułatwi smażenie. Dobrze jest też kupować produkty znanych marek takich jak Kinghoff, by mieć pewność, że patelnia będzie dobrze się sprawować przez wiele lat.